Den vody otevře brány úpraven a čistíren

19. března 2012

U příležitosti Světového dne vody otevírají Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. každoročně brány do úpraven a čistíren vod. V sobotu 24. března v 9 hodin ráno se otevře brána Úpravny vody Holedeč. Dopoledne do 12 hodin budou mít zájemci z řad široké veřejnosti možnost vidět prostředí, kde se upravuje voda. Provádět úpravnou je budou odborníci, kteří zodpoví zvídavé otázky návštěvníků a přiblíží jim proces úpravy vody.

Prohlédnout si úpravnu nebo čistírnu odpadních vod v okolí svého bydliště si budou moci i zájemci na jiných místech Ústeckého a Libereckého kraje v termínech, které si domluví na infolince 840 111 111. Voda je životně důležitou surovinou. K potvrzení jejího celosvětového významu došlo v roce 1992 na mezinárodní konferenci OSN o vodě a životním prostředí v Rio de Janeiru, kdy byl 22. březen vyhlášen jako Světový den vody. Význam této tekutiny neustále roste a proto si vodohospodáři a všichni lidé jakkoliv spojení s vodou připomínají tento den jako svátek. Součástí oslav jsou besedy ve školách a další akce, které zavedou děti, mládež i širokou veřejnost za tajemstvím přerodu surové vody ve vodu pitnou či odvedení, vyčištění a zpětný návrat vody použité přírodě.