Několik dalších lokálních pramenišť se podařilo znovu zprovoznit

10. června 2013

aktuálně: 12.40 hodinZaměstnanci společnosti Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. vyčistili a znovu zprovoznili dodávku pitné vody z několika lokálních pramenišť. V některých místech znovu zprovoznění brání přívalové deště. Lokální prameniště, ze kterých je v současné době obnovena dodávka pitné vody Obec Kotelice na Litoměřicku, Březí a část Kojetic, Malečov v okrese Ústí nad Labem, Starý Šachov a Jílové – Rybníček na Děčínsku mají znovu obnovenu dodávku pitné vody. Zásobování bylo obnoveno i na Teplicku v obcích Měrunice, Mirošovice, Mukov, Mrzlice, Hrobčice a Razice. Tamní prameniště byla vyčištěna a pitná voda v domácnostech těchto obcí nyní odpovídá ve všech parametrech legislativě.

Voda z vodovodních řadů je po celou dobu povodní pitná
Dodávaná voda z hlavních zásobních vodovodních řadů je pitná. Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. (SčVK) po celou dobu povodní dodávají kvalitní pitnou vodu. Obyvatelé měst Děčín, Ústí nad Labem, Litoměřice, Roudnice nad Labem a dalších v celém Ústeckém kraji, se nemusejí obávat o kvalitu pitné vody dodávané do jejich domácností.

Nadále zůstávají znečištěna pouze některá lokální prameniště
Silné deště v uplynulých dnech nadále brání vyčištění některých lokálních pramenišť. Níže uvedené oblasti jsou i nadále zásobovány pitnou vodou prostřednictvím cisteren. Tamní voda není vhodná ke konzumaci ani k osobní hygieně. V okrese Děčín je to obec Víska pod Lesy. Na Litoměřicku je nevhodná kvalita vody v obcích: Horní Vysoké, Levín, Leská a prameniště Mentaurov. V okrese Teplice jsou to obce Červený Újezd, Tvrdín, Chouč, Kučlín. Obyvatelé těchto obcí, kteří mají vodu z lokálních pramenišť, jsou informováni o nevhodnosti použití vody.