Firemní dobrovolnictví

8. září 2016

Zaměstnanci společnosti Severočeské vodovody a kanalizace, a.s. mají každoročně možnost pomoci okolnímu prostředí formou firemního dobrovolnictví.

Leckdy se tak pomůže neziskovým organizacím, které již nemusí shánět peníze pro realizaci drobných projektů. Společnost v rámci firemního dobrovolnictví uvolní zaměstnance společnosti, ale i techniku nutnou pro vykonání jednotlivých prací.Vedení společnosti zavedlo firemní dobrovolnictví ve firmě v roce 2008 a záleželo jen na zaměstnancích, zda se najdou dobrovolníci, kteří mají chuť pomoci. První akcí byla pomoc 12 dobrovolníků z řad zaměstnanců společnosti občanskému sdružení pro duševně nemocné Fokus. Vodohospodáři přijali roli stěhováků. Pomocí svých sil a dopravních prostředků společnosti pomohli přemístit veškeré zařízení Fokusu ze sídla v ústecké části Střekov do nových prostor ve Vaňově. Od této akce pomohli zaměstnanci zdravotně postiženým lidem z občanského sdružení D.R.A.K. při organizaci adventní akce, dětem z kojeneckého ústavu v Mostě uspořádali odpoledne – oslavu Dne dětí. Pro seniory z Turnova mají zaměstnanci každoročně připraven výlet, kterého se díky pomoci pracovníků SčVK mohou zúčastnit i vozíčkáři. Velmi často, téměř pravidelně v období jara, pomáhají dobrovolníci s úklidem venkovních prostor po zimě. Uklízeli zahradu a dětské hřiště v Mateřské škole Čtyřlístek v Novosedlicích a v dětském domově na Českolipsku. V letošním roce natírali venkovní altány a připravili záhony k sadbě v libereckém domově seniorů. V rámci dobrovolnických projektů není opomenuta ani bezpečnost potřebných. V Jilemnici pro bezpečnost dětí vybudovali zaměstnanci SčVK parkoviště přímo u mateřské školy.

Společnost SčVK upřednostňuje pomoc potřebným prostřednictvím firemního dobrovolnictví před jednorázovou finanční pomocí. Zaměstnanci společnosti se objevují v roli dobrovolníků bez ohledu na profesi a věk v celé oblasti, kde SčVK působí. Ročně se jedná o čtyři až pět akcí, některé se již staly tradicí a pravidelně se opakují.

Firemní dobrovolnictví je v dnešní době velmi frekventovaným pojmem. Jedná se o dobrovolnou pomoc firem neziskovému sektoru – firmy uvolní na určitý čas své pracovníky (případně techniku) a umožní jim pomoci potřebným. Díky kontaktu s hendikepovanými lidmi a okamžitými viditelnými výsledky je tato forma pomoci ve světě jednou z nejoblíbenějších filantropických aktivit.

Firemní dobrovolnictví je forma pomoci okolnímu prostředí, ve kterém společnost působí. Vytváří příležitost pro dobré skutky a radost ze sdílení, která k dobrovolnictví neodmyslitelně patří. Prostřednictvím jednotlivých akcí má společnost možnost vlastními silami pomoci potřebným.