Déšť zhoršuje kvalitu vody lokálních pramenišť

3. června 2013

Zásobování pitnou vodou je v současné době přerušeno v několika oblastech, kde došlo v důsledku silných dešťů ke znečištění pramenišť. Obyvatelé Vísky nad Lesy a Starého Šachova, Jílového - Rybníčka v okrese Děčín, obce Březí a části Kojetic v okrese Ústí nad Labem, Červeného Újezdu, Tvrdína, Chouče, Mirošovic, Kučlína, Mukova, Mrzlic, Hrobčic, Měrunic a Razic v okrese Teplice a Kotelic v okrese Litoměřice jsou informováni o nevyhovující kvalitě dodávané vody z důvodu znečištění prameniště. Všem obyvatelům je poskytováno náhradní zásobování prostřednictvím cisteren.

Vzhledem ke stoupající hladině řeky Labe provádí zaměstnanci Severočeských vodovodů a kanalizací, a.s. (SčVK) opatření na čistírnách odpadních vod. Již včera přistoupili k přerušení provozu čistírny odpadních vod v Hřensku. V průběhu dnešního odpoledne dojde k odstavení čistíren odpadních vod v Ústí nad Labem a v Děčíně. Z důvodu stoupající hladiny vody ve vodních tocích byly odstaveny cca 3 desítky čerpacích stanic. Jak uvedla tisková mluvčí společnosti Iveta Kardianová: „Na všech místech se snažíme co možná nejdéle udržet chod čistíren, nicméně dojde-li k většímu nátoku vody na čistírnu a je-li předpověď zaplavení, demontujeme technologii za účelem minimalizace škod. Při těchto krocích dbáme na bezpečnost práce našich zaměstnanců. Spolupracujeme s krizovými štáby a dalšími orgány.“ Zaměstnanci SčVK situaci sledují a monitorují jednotlivé provozované objekty. Doplňují hlavní zásobní vodojemy pro využití vody k úklidu po povodních.

601 267 267 / 840 111 111

kontaktní e-mail: